A whisky az egyik legnemesebb és legsokoldalúbb szeszes ital az egész világon, amelyet a Föld minden pontján egy kicsit másképpen készítenek, így adja magát a kérdés: vajon miben különböznek egymástól a különböző whisky fajták?
Mivel az italtípus mögött több évszázados hagyomány húzódik meg, minden whisky egy-egy saját történetet mesél el, miközben tulajdonságait meghatározza a régió, az összetétel, de bizonyos esetekben még az elkészítési mód is.
Egy varázslatos skót single malt, egy lágy ír whisky vagy egy karakteres amerikai bourbon… Csak néhány főbb vonal a whisky fajták között, de vajon mitől olyan különleges mindegyik? Pusztán a regionális különbség az oka az eltérő tulajdonságoknak?
Ebben az útmutatóban most részletesen bemutatjuk a legfontosabb whisky típusokat, méghozzá elsődlegesen a régiók szerint csoportosítva ezt a nemes italfajtát.
Skót whisky
Skóciát nagyon sokan a whisky szülőhazájának tekintik. Nem véletlenül, hiszen a skót whisky a világ egyik legismertebb, legelismertebb és egyben leginkább szabályozott típusa, amihez nagyon szigorú előírások tartoznak.
A törvény szerint ugyanis a skót whisky kizárólag Skóciában készülhet és legalább három évig tölgyfahordóban kell érlelni, ami nem olyan nagy szigorítás, hiszen aki jó skót whiskyt akar inni, az legalább 8-12 évig érlelt típusok közül válogat.
A legtöbb skót whisky maláta vagy gabona felhasználásával készül és minden palackon fel kell tüntetni az ital korát. Általában nagyon összetett aromákkal büszkélkedhetnek, a tőzeg miatt pedig többségük füstös hatást is kínál a fogyasztók számára.
Skót whisky fajták:
Ír whisky
Míg a skót whisky a füstösebb és komplexebb jegyei miatt gyakran nehezebben befogadható, mondhatni keményebb párlat, ha ebben a kategóriában gondolkodunk, addig az ír whisky a maga lágyságával, háromszori lepárlással nyert simaságával lényegesen könnyedebb ebből a szempontból.
Általánosságban gyümölcsösebb ízvilágú, mint a skótok által készített whiskyk, de ugyanúgy alapelvárás, hogy minden párlatot legalább három évig tölgyfahordóban kell érlelni a palackozás előtt.
Ír whisky fajták:
Amerikai whisky
Az amerikai whisky egy rendkívül tág gyűjtőfogalom, hiszen amilyen nagy az Egyesült Államok, legalább olyan szerteágazó a whiskykultúra is, ennek megfelelően számos fajtája ismert és mindegyiket nagyon szigorúan szabályozzák.
A leghíresebb amerikai whisky a bourbon, de megkülönböztetjük még a tennessee-t, valamint a rozs-, a búza- és a kukorica whiskyt is többek között.
Amerikai whisky fajták:
Kanadai whisky
A kanadai whisky, ahogyan a neve is mutatja, kizárólag Kanadában készülhet. Törvényileg szabályozott az ital készítése, amely előírja, hogy legalább három évig fahordóban kell érlelni a palackozás előtt.
Sokban hasonlítanak ezek az italok amerikai társaikra, de itt egységesebb a paletta. Érdekesség, hogy gyakran nevezik őket kivétel nélkül rozs whiskynek még akkor is, ha egy szem rozst sem tartalmaznak, általában inkább a kukoricát részesítik előnyben a gyártók.
Általában könnyedebbek és lágyabbak, mint a klasszikus amerikai whiskyk, a magas rozstartalommal rendelkezők pedig gyakran csípős hatásúak. Érdekesség, hogy mivel Kanada éghajlata hidegebb, ezért lassabbak és finomabbak az érlelési folyamatok, ezért még a hasonló amerikai whiskykhez mérten is másabb az ízük.
Nagyon sok kiváló kanadai whisky van a piacon, azonban a legjobbak közül való a Canadian Club és a Black Velvet.
Japán whisky
A japán whisky az utóbbi években kiemelt figyelmet kapott, aminek az oka leginkább az, hogy bár a skót whiskyk ihletésében készülnek, azonban annyira precíz, mesteri és kiegyensúlyozott háttér jellemzi őket, hogy nagyon rövid idő alatt óriási népszerűségre tettek szert.
Általában kizárólag malátázott árpából készülnek, ezzel is erősítve a skót hatásokat, de az érlelés tekintetében már merészebbek a japán lepárlók, gyakran érlelnek például mizunara tölgyfahordókban, amelyek sokkal összetettebb, fűszeresebb, füstösebb aromákat adnak.
Általában a japán whiskyk érdekesebbek, könnyedebbek, virágosabbak, mézesebbek és gyümölcsösebbek, mint skót társaik, és mivel sok lepárló nagy tengerszint feletti magasságban helyezkedik el, az érlelési folyamatot jelentős hőmérséklet-változások befolyásolják.
Különösen népszerű és jó minőségű japán whisky a Nikka és az Akashi.
Magyar whisky
A rend kedvéért mindenképpen ki kell emelnünk a sorból a magyar whiskyt is, hiszen az utóbbi években egyre több gyártó állt elő izgalmas termékekkel. Bár itt nem beszélhetünk évszázados hagyományokról, a minőségre a legtöbbször így sem lehet panasz.
A magyar whisky különlegessége abban keresendő, hogy jó minőségű hazai gabonából készült, miközben az érlelés során a skót és az ír hagyományokat követik.
Azokhoz mérten azonban lágyabb aromákkal dolgoznak, jellemzik őket a tölgyfás, mézes, vaníliás és fűszeres hatások, sőt vannak whiskyk, amelyek tokaji hordókban érlelődnek, így ezek gyakran kapnak aszús, mazsolás aromavilágot.
Bár nem beszélhetünk akkora nemzetközi sikerekről, mint a japán whisky esetében, azonban egyre több magyar whisky ér el szép eredményeket a nemzetközi versenyeken, különösen a kézműves kategóriában.