• Széles választék
  • Hetente megújuló akciók
  • Diszdobozos termékek

Whisky fajták: teljes útmutató a legnépszerűbb típusokhoz

A whisky az egyik legnemesebb és legsokoldalúbb szeszes ital az egész világon, amelyet a Föld minden pontján egy kicsit másképpen készítenek, így adja magát a kérdés: vajon miben különböznek egymástól a különböző whisky fajták?

Mivel az italtípus mögött több évszázados hagyomány húzódik meg, minden whisky egy-egy saját történetet mesél el, miközben tulajdonságait meghatározza a régió, az összetétel, de bizonyos esetekben még az elkészítési mód is.

 

Egy varázslatos skót single malt, egy lágy ír whisky vagy egy karakteres amerikai bourbon… Csak néhány főbb vonal a whisky fajták között, de vajon mitől olyan különleges mindegyik? Pusztán a regionális különbség az oka az eltérő tulajdonságoknak?

 

Ebben az útmutatóban most részletesen bemutatjuk a legfontosabb whisky típusokat, méghozzá elsődlegesen a régiók szerint csoportosítva ezt a nemes italfajtát.

 

Skót whisky

 

Skóciát nagyon sokan a whisky szülőhazájának tekintik. Nem véletlenül, hiszen a skót whisky a világ egyik legismertebb, legelismertebb és egyben leginkább szabályozott típusa, amihez nagyon szigorú előírások tartoznak.

 

A törvény szerint ugyanis a skót whisky kizárólag Skóciában készülhet és legalább három évig tölgyfahordóban kell érlelni, ami nem olyan nagy szigorítás, hiszen aki jó skót whiskyt akar inni, az legalább 8-12 évig érlelt típusok közül válogat.

 

A legtöbb skót whisky maláta vagy gabona felhasználásával készül és minden palackon fel kell tüntetni az ital korát. Általában nagyon összetett aromákkal büszkélkedhetnek, a tőzeg miatt pedig többségük füstös hatást is kínál a fogyasztók számára.

 

Skót whisky fajták:

 

  • Single Malt Scotch: Ez a skót whisky kizárólag malátázott árpából készül, és csak azok a párlatok kaphatják meg ezt az elnevezést, amelyek egyetlen lepárlóban készülnek. A legrangosabb és legösszetettebb skót whiskyk ebbe a kategóriába sorolhatók, többségük mély aromákkal és jellemzően kézműves hozzáállással.
  • Blended Scotch: A blended scotch jellemzően egy kevert skót whisky, amely több lepárlóüzemben készült single malt és gabonawhisky elegyéből született. A leggyakoribb és legkedvezőbb árkategóriát képviselő whisky fajták sorolhatók ide, mint a Chivas Regal vagy a Johnnie Walker).
  • Grain Scotch: Azok a skót whiskyk tartoznak ebbe a típusba, amelyek jellemzően búzából vagy kukoricából készülnek, és nem árpából. Ezeket a whisky fajtákat oszlopos lepárlókban desztillálják és a könnyedebb, simább karakter jellemzi őket.
  • Single Grain Scotch: Az egyik legritkább skót whisky, amely nem árpából készül, ellenben egy lepárlóüzemben állítják össze. Önmagában ritkán fogyasztják, többnyire inkább blendekben találkozhatunk vele.
  • Blended Malt Scotch: Ezek a skót whiskyk különböző lepárlókból származó single maltok keverékei, amit egykoron vatted maltként ismerhettünk.

 

Ír whisky

 

Míg a skót whisky a füstösebb és komplexebb jegyei miatt gyakran nehezebben befogadható, mondhatni keményebb párlat, ha ebben a kategóriában gondolkodunk, addig az ír whisky a maga lágyságával, háromszori lepárlással nyert simaságával lényegesen könnyedebb ebből a szempontból.

 

Általánosságban gyümölcsösebb ízvilágú, mint a skótok által készített whiskyk, de ugyanúgy alapelvárás, hogy minden párlatot legalább három évig tölgyfahordóban kell érlelni a palackozás előtt.

 

Ír whisky fajták:

 

  • Single Malt Irish Whiskey: Kizárólag malátázott árpából és egyetlen lepárlóban készült italok kaphatják meg ezt a besorolást.
  • Pot Still Irish Whiskey: Az egyik legkedveltebb ír whisky fajta, amely egyedülállóan hozza a típusjegyeket, méghozzá malátázott és malátázatlan árpából desztillálva, nagyon gazdag, krémes textúrával a középpontban.
  • Blended Irish Whiskey: Különböző ír whiskyk kombinációjaként készül, ami a legnépszerűbb típus, az összes eladás mintegy 90 százalékát adja. A legismertebbek ebben a kategóriában a Jameson és a Bushmills.
  • Grain Irish Whiskey: Kukoricából vagy búzából készült whisky, amely könnyedebb és lágyabb hatású, mint a társai.

 

Amerikai whisky

 

Az amerikai whisky egy rendkívül tág gyűjtőfogalom, hiszen amilyen nagy az Egyesült Államok, legalább olyan szerteágazó a whiskykultúra is, ennek megfelelően számos fajtája ismert és mindegyiket nagyon szigorúan szabályozzák.

 

A leghíresebb amerikai whisky a bourbon, de megkülönböztetjük még a tennessee-t, valamint a rozs-, a búza- és a kukorica whiskyt is többek között.

 

Amerikai whisky fajták:

 

  • Bourbon whisky: A bourbon whiskyt legalább 51 százalékban kukoricából kell készíteni, majd nyers tölgyfahordókban érlelni, adalékanyagok és extra aromák hozzáadása nélkül. Ezeket a whisky fajtákat általában az édes, karamellás és vaníliás jegyek jellemzik. Jeles képviselője a Maker’s Mark és a Buffalo Trace.
  • Tennesse whisky: Gyakorlatilag megegyezik a bourbon whiskyvel, de fontos kritérium, hogy kizárólag Tennesse államban lehet előállítani, faszenes szűréssel. Lágyabb és simább ízű, mint a bourbon, az egyik legismertebb whisky pedig ebben a kategóriában a Jack Daniel’s.
  • Rozs whisky: Az amerikai rozs whisky akkor kaphatja meg ezt a besorolást, ha legalább 51 százalékban ebből az összetevőből készült. Lágyan sima, fűszeres és pikáns hatások jellemzik, egyik legjobb képviselője pedig a Bulleit Rye.
  • Búza whisky: Ha egy Amerikában készült whisky legalább 51 százalékban búzából készült, akkor a búza whiskyk közé sorolható. A bourbonhoz hasonló az íze, de sokkal lágyabb és simább hatásokkal találkozhatunk benne.
  • Kukorica whisky: Az egyik legkülönlegesebb amerikai whisky, ami alapvetően a ritkábbak közé sorolható. Legalább 80 százalékban kukoricából áll, és palackozzák érleletlen formában is.

 

Kanadai whisky

 

A kanadai whisky, ahogyan a neve is mutatja, kizárólag Kanadában készülhet. Törvényileg szabályozott az ital készítése, amely előírja, hogy legalább három évig fahordóban kell érlelni a palackozás előtt.

 

Sokban hasonlítanak ezek az italok amerikai társaikra, de itt egységesebb a paletta. Érdekesség, hogy gyakran nevezik őket kivétel nélkül rozs whiskynek még akkor is, ha egy szem rozst sem tartalmaznak, általában inkább a kukoricát részesítik előnyben a gyártók.

 

Általában könnyedebbek és lágyabbak, mint a klasszikus amerikai whiskyk, a magas rozstartalommal rendelkezők pedig gyakran csípős hatásúak. Érdekesség, hogy mivel Kanada éghajlata hidegebb, ezért lassabbak és finomabbak az érlelési folyamatok, ezért még a hasonló amerikai whiskykhez mérten is másabb az ízük.

 

Nagyon sok kiváló kanadai whisky van a piacon, azonban a legjobbak közül való a Canadian Club és a Black Velvet.

 

Japán whisky

 

A japán whisky az utóbbi években kiemelt figyelmet kapott, aminek az oka leginkább az, hogy bár a skót whiskyk ihletésében készülnek, azonban annyira precíz, mesteri és kiegyensúlyozott háttér jellemzi őket, hogy nagyon rövid idő alatt óriási népszerűségre tettek szert.

 

Általában kizárólag malátázott árpából készülnek, ezzel is erősítve a skót hatásokat, de az érlelés tekintetében már merészebbek a japán lepárlók, gyakran érlelnek például mizunara tölgyfahordókban, amelyek sokkal összetettebb, fűszeresebb, füstösebb aromákat adnak.

 

Általában a japán whiskyk érdekesebbek, könnyedebbek, virágosabbak, mézesebbek és gyümölcsösebbek, mint skót társaik, és mivel sok lepárló nagy tengerszint feletti magasságban helyezkedik el, az érlelési folyamatot jelentős hőmérséklet-változások befolyásolják.

 

Különösen népszerű és jó minőségű japán whisky a Nikka és az Akashi.

 

Magyar whisky

 

A rend kedvéért mindenképpen ki kell emelnünk a sorból a magyar whiskyt is, hiszen az utóbbi években egyre több gyártó állt elő izgalmas termékekkel. Bár itt nem beszélhetünk évszázados hagyományokról, a minőségre a legtöbbször így sem lehet panasz.

 

A magyar whisky különlegessége abban keresendő, hogy jó minőségű hazai gabonából készült, miközben az érlelés során a skót és az ír hagyományokat követik.

 

Azokhoz mérten azonban lágyabb aromákkal dolgoznak, jellemzik őket a tölgyfás, mézes, vaníliás és fűszeres hatások, sőt vannak whiskyk, amelyek tokaji hordókban érlelődnek, így ezek gyakran kapnak aszús, mazsolás aromavilágot.

 

Bár nem beszélhetünk akkora nemzetközi sikerekről, mint a japán whisky esetében, azonban egyre több magyar whisky ér el szép eredményeket a nemzetközi versenyeken, különösen a kézműves kategóriában.