• Széles választék
  • Hetente megújuló akciók
  • Diszdobozos termékek

Melyik alkoholos ital mennyire egészséges? – Kalória, cukortartalom, egészségügyi hatások

Az alkoholfogyasztás szinte minden egyes kultúrában jelen van. Valahol erőteljesebben, máshol gyengébben, de az ünneplést, a családi és baráti összejöveteleket vagy a kikapcsolódást sokan el sem tudnák képzelni alkohol nélkül.

Hogy ez mennyire egészséges vagy éppen káros? Ezzel kapcsolatban nagyon megoszlanak a vélemények, és ennek az oka leginkább abban keresendő, hogy közel sem mindegy: ki, milyen alkoholos italt és mekkora mennyiségben iszik?

 

Ebben a tekintetben elengedhetetlen számításba venni az alkoholfokot, a kalóriákat, a cukortartalmat és az egyéb egészségre gyakorolt hatásokat is. Mivel ez összetett szemléletet és rengeteg utánajárást kíván, úgy döntöttünk, hogy végzünk egy kis kutatómunkát.

 

Az alábbiakban így a fenti szempontok alapján összegyűjtöttük, hogy az egyes alkoholos italok mennyi cukrot és kalóriát tartalmaznak, illetve a különböző típusok fogyasztása milyen egészségügyi hatást gyakorol a szervezetre.

 

Mennyi kalória és cukor van az egyes alkoholos italokban?

 

Az alkoholos italok energiatartalmáról tudni kell, hogy önmagában kifejezetten magas. Általában 1 grammnyi alkoholban nagyjából 7 kcal található, de rengeteg alkoholos párlatban extra cukor és színhidrát is van, ami megnöveli ezt az értéket.

 

Mivel grammban senki sem tud számolni az alkohollal, az alábbiakban összeállítottunk egy listát, amely az egyes szeszes italok kapcsán megmutatja, hogy 100 ml-jük mennyi kalóriát és cukrot tartalmaz:

 

  • Sör: A sör az egyik legnépszerűbb alkoholos ital Magyarországon, rengetegen napi rendszerességgel fogyasztják, márpedig a boltban kapható 4-5 százalékos sörök elképesztően magas kalóriatartalommal rendelkeznek. Mennyiségük a 40-50 kcalt is elérheti, tehát egy üveg sör akár 200-250 extra kalóriát is jelenthet.
  • Vörösbor: A vörösbort nagyon fontos különválasztani a fehértől. Nemcsak azért, mert többen kedvelik, hanem azért is, mert a száraz változatai alig tartalmaznak cukrot és mindössze 80-85 kalóriával rendelkeznek, tehát két deci vörösbor elfogyasztása nagyjából 160-170 kalóriát jelent.
  • Fehérbor: Talán sokan nem is gondolnák, de az édes fehérboroknak elképesztően magas a kalóriatartalmuk. Rengeteg, akár 10-20 gramm cukor is lehet 100 ml-ben, míg kalóriából akár 100-120 kcalt is tartalmazhatnak. Két deci édes fehérbor tehát nagyjából annyi kalóriát jelent, mint egy üveg sör.
  • Pezsgő: Különösen a száraz brut pezsgők nagyon csekély mennyiségű extra cukorral rendelkeznek, és részben emiatt a bennük található kalória mennyisége is elhanyagolható, alig 70 kcal minden 100 ml-ben. Ezért fogyasztanak száraz fehér pezsgőt olyan szívesen az alakjukra vigyázó hírességek.
  • Tömény italok: A tömény italok közé sorolhatjuk a pálinkát, a vodkát, a whiskyt, a rumot vagy éppen a gint. Mivel ezek nagyon tág termékkategóriát fednek le, különösen nehéz meghatározni a cukortartalmukat, de kalóriából átlagosan mindegyik legalább 220-240 kcal egységgel rendelkezik, tehát érdemes maradni esetükben az aperitif jellegű fogyasztásnál.
  • Likőrök: Kétség sem férhet hozzá, hogy a likőrök a leginkább egészségtelenek, ha a kalóriát és a cukortartalmat vizsgáljuk, bár az objektivitás kedvéért meg kell jegyezni, hogy általában nem fogyasztunk el belőlük egyszerre több decivel. A legtöbb likőr legalább 20-30 gramm cukrot tartalmaz 100 milliliterenként és ez a mennyiség akár 250-350 kalóriát is képes tartalmazni.

 

Fontos kiemelni a fentiek kapcsán, hogy ezek az értékek alapvetően csak tájékoztató jellegűek, hiszen termékenként eltérhet némileg az adott szeszes ital kalóriatartalma, de ezek a számok tökéletes iránymutatók.

 

A téma kapcsán mindenképpen ki kell még emelnünk a sorból a koktélokat, amelyek gyakran nemcsak többféle töményből és likőrből állnak össze, hanem az extra szirupokkal és egyebekkel a kalóriatartalmuk is egészen magasra növekedhet. Egy koktélban akár a 400 kalóriát is elérheti minden 100 ml-ben.

 

Az alkoholfogyasztás egészségügyi hatásai

 

Az Egészségügyi Világszervezet nem is olyan régen felháborodást keltő állítást és passzust fogadott el az alkoholfogyasztás kapcsán, lévén a WHO szerint nem beszélhetünk olyanról, hogy biztonságos vagy egészséges alkoholmennyiség.

 

Ezt a képet azonban alaposan árnyalja, hogy évtizedeken át rengeteg tudományos kutatás, előtte pedig évszázadokon át megannyi hétköznapi megfigyelés bizonyította, hogy mértékletes fogyasztás mellett bizonyos alkoholtípusok igenis pozitív egészségügyi hatással rendelkezhetnek.

 

Elég csak itt például a gyomorkeserűkre gondolni, a ginek történetére vagy éppen arra, hogy  a rumot is milyen apropóból fogyasztották a tengerészek.

 

A mértékletes fogyasztás jó hatással van a szervezetre

 

Mi inkább az évszázados megfigyeléseknek és a tudományos kutatásoknak hiszünk, és azt az elvet valljuk, illetve támogatjuk, miszerint a mértékletes fogyasztás inkább pozitív hatással van a szervezetre.

 

Lássunk néhány példát:

 

  • A száraz vörösbor például a kutatások szerint kedvez a szív és érrendszer egészségének, mert rengeteg polifenolt tartalmaz. Ehhez naponta 1-2 dl elfogyasztása javasolt.
  • A sörben nagyon sok B-vitamin található, így naponta egy pohár sör például jó hatással lehet a szervezetre, nagyobb mennyiség azonban felesleges kalóriabevitel.
  • A gyógynövényes gyomorkeserűk bizonyítottan jó hatást gyakorolnak gyomorbántalmak esetén, segítik az emésztést.

 

Mit mond a tudomány?

 

Mint említettük, több kutatás is készült már az alkohol pozitív egészségügyi hatásairól, amelyek kapcsán nem tudjuk eléggé hangsúlyozni a mérsékelt fogyasztás fontosságát. Lássunk néhány kapcsolódó kutatást – természetesen forrásmegjelöléssel.

 

  • Egy tanulmány bizonyította például az alkoholnak a 2-es típusú cukorbetegség megelőzésére gyakorolt előnyös hatásait. Azok a cukorbetegek ugyanis, akik étkezés közben vagy után megittak egy kevés bort, legalább 14 százalékkal tudták csökkenteni a diabétesz kialakulásának a kockázatát.
  • Egy másik kutatás szerint a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát sikerült csökkenteni. A szabályozott alkoholfogyasztás (napi maximum 5 gramm alkohol) képes mérsékelni a koronária-betegségek kialakulását, sőt jó hatással van a szervezet koleszterinszintjére is.
  • Szintén érdekes összefüggésre mutatott rá a Cambridge Egyetem vizsgálata , akik egy mediterrán étrendet követő spanyol populációt vizsgáltak, és azt találták, hogy a mérsékelt vörösbor fogyasztás – naponta maximum 2 dl – segített a metabolikus szindróma kialakulásának mérséklésében és az egészséges testsúly fenntartásában.

 

Az alkoholfogyasztás kapcsán a mértékletesség a kulcsszó

 

Ha az alkoholfogyasztás egészségügyi hatásait taglaljuk, akkor záró gondolatként mindenképpen ki kell emelnünk a fentiekben már többször is elhangzó mértékletességet.

 

Amennyiben ugyanis valaki naponta megiszik egy kevés alkoholt – például egy pohár sört, egy pohárka bort vagy egy kevéske töményet –, az biztosan még hosszabb távon sem gyakorol majd drasztikusan negatív egészségügyi hatást a szervezetére.

 

Az alkoholfüggőség azonban egy betegség, amit semmiképpen sem szeretnénk belekeverni ebbe a cikkbe, hiszen az egészen más hozzáállást igényel még a legminimálisabb alkoholfogyasztás tekintetében is.

 

Összefoglalva tehát, amennyiben valaki tudatosan választ és mértékletességgel fogyasztja, az alkoholnak jellemzően inkább pozitív, mint negatív hatásai lehetnek a szervezetre nézve – mind a mentális, mind a fizikai egészség tekintetében.