• Széles választék
  • Hetente megújuló akciók
  • Diszdobozos termékek

Hogyan tároljuk helyesen az alkoholos italokat otthon?

Az alkoholos italok helyes tárolása otthon különösen fontos, hiszen ezzel elősegíthetjük a minőség megőrzését, illetve könnyebben megtarthatjuk a palackba zárt aromákat, illetve egyéb sajátosságokat.

A nem megfelelő tárolás ugyanis rengeteg kárt tud tenni a minőségi italokban is, ezért oda kell figyelnünk arra, milyen környezetet biztosítunk számukra. Nyilván a szállítás vagy néhány nap helytelen tárolás nem befolyásolja az italok tulajdonságait, de pár hét alatt már érezhető minőségromlás figyelhető meg.

 

Mivel nagyon fontosnak tartjuk ezt a témát, ezért aktuális cikkünkben ezt jártuk körül alaposabban, hiszen senki sem szeretné, ha az italvásárlás után a nem megfelelő tárolás miatt nem azt az élményt kapná a terméktől, amit elvárt vagy amit megígértek neki.

 

Mivel az egyes italtípusok más-más tárolást követelnek, ezért cikkünkben külön-külön megosztjuk veletek a legfontosabb tudnivalókat a témában, hogy rendelés után otthoni közegben is meg tudjátok őrizni az italok sajátosságait.

 

Bor tárolása otthon

 

Azért a borral kezdjük a listát, mert a legérzékenyebb ital a tárolás tekintetében, nem megfelelő környezetben nagyon gyorsan képes veszíteni minőségéből.

 

Nyilván nem mindegy, hogy rövid- vagy hosszabb ideig tároljuk, hiszen rövidebb ideig akár egy hűvös kamra vagy egy sötét gardróbszekrény is megfelel erre a célra, de a hazánkban olyannyira népszerű szekrény tetejére állítás, illetve szobahőmérsékleten való tárolás egyáltalán nem szerencsés a borok esetében.

 

Lássuk tehát, hogy mire figyeljünk a bor tárolása kapcsán:

 

  • Hőmérséklet: A bor tárolásának ideális hőmérséklete 10-15 Celsius fok közötti. Ez elsőre ijesztőnek tűnhet, hiszen a lakásban nem ez a megszokott hőmérséklet, de nem is javasolt a lakásban tartani, mert a 20 Celsius fok feletti vagy az ingadozó hőmérséklet kifejezetten rosszat tesz számára.
  • Lehetőség szerint fektetve: Különösen a magas minőséget képviselő, parafadugóval zárt boroknál lényeges, hogy fektetve tároljuk, ellenkező esetben a dugó kiszárad és az italt levegő érheti. A csavarzáras boroknál ez nem annyira fontos, de a parafával zárt palackoknál elengedhetetlen.
  • Fényvédelem: Minden bor kiemelkedően érzékeny az UV-fényre. A zöld palackba zárt italoknál nagyobb a tűréshatár ugyan, de érdemes így is minden bort olyan helyen tárolni, ahol nem éri közvetlen napfény vagy hőhatás. Ezért jó, ha van pincénk vagy egy borhűtőnk, ami tökéletes hátteret ad a tároláshoz.

 

Pezsgő tárolása otthon

 

A borhoz hasonlóan a pezsgő, illetve a habzóbor minőségét is alapvetően befolyásolja, ha nem figyelünk oda a megfelelő tárolásra. Itt ugyanis nemcsak a zamatokat kell megőrizni a palackban, hanem a pezsgést, a buborékosságot is.

 

Ezeket a tulajdonságait márpedig a nem ideális hőmérséklet, illetve a helytelen tárolási pozíció is negatívan befolyásolhatja, ezért most adunk néhány hasznos tanácsot, amelyek segíthetnek elkerülni a kellemetlenségeket.

 

Lássuk a pezsgő tárolás alapjait:

 

  • Tárolási pozíció: Ha mindössze egy-két napig, vagy maximum egy hétig szeretnénk tárolni a pezsgőt, akkor természetesen nem okoz majd neki problémát, ha állítva helyezzük el a megfelelő helyen, de egyéb esetben javasolt inkább fektetve. Főleg a parafával zárt palackokat, hogy a zárás ne száradjon ki, mert az teljesen tönkreteszi a pezsgőt.
  • Hőmérséklet: A pezsgők esetében különösen fontos a tárolási hőmérséklet, így nagy figyelmet kell szentelni annak, hogy maximum 12-15 Celsius fokon, de inkább alatta tároljuk. Mivel az 5-6 Celsius fok is ideális számára, bátran helyezzük hűtőszekrénybe.
  • Fényvédelem: A benne található szén-dioxid miatt a pezsgők esetében kimagasló figyelmet kell szentelni a fényvédelemre. A túl erős napsugárzás, sőt a nagy meleg is képes olyan folyamatokat elindítani a palackban, amelyek nagyon rövid idő alatt el tudják rontani a tulajdonságait.
  • Rázkódásvédelem: A szénsav miatt mindig olyan helyen tároljuk a pezsgőt, ahol védve van a rázkódástól. Ne hagyjuk autóban vagy rezonáló gép tetején, mert azzal a buborékok frissességét teljesen tönkre lehet tenni.

 

Sör tárolása otthon

 

A sör tárolásához nem kell nagy tudomány – gondolhatják sokan, márpedig ez az ital is kiemelkedő figyelmet érdemel, különösen az üvegben tárolt, kézműves fajták, amelyek kifejezetten érzékenyek a külső hatásokra és hajlamosak gyorsan megromlani.

 

Egészen más szabályok vonatkoznak rá, mint például a borra vagy a pezsgőre, de azért vannak átfedések, ugyanakkor érdemes odafigyelni néhány fontos szempontra ezzel kapcsolatban.

 

Hogy miként tároljuk helyesen a sört? Lássuk:

 

  • Hőmérséklet: A sör esetében a hűvösebb környezet különösen fontos. A legjobb, ha 4-10 Celsius fokon tároljuk, ezért érdemes például hűtőbe vagy nagyon hideg pincébe tenni. Mindez különösen fontos az üveges söröknél, a dobozos megoldásoknál már lehetünk engedékenyebbek.
  • Lehetőleg állítva: Különösen fontos a sör esetében, hogy lehetőség szerint inkább állítva tároljuk, mert ezzel elkerülhetjük – üveges tételek esetén – az esetleges szivárgást, valamint a túlzott habosodást is. Dobozos sörök esetében a tárolásra nem kell ekkora figyelmet fordítani.
  • Fényvédelem: A dobozos sörökre a közvetlen fény nincs hatással – kivéve a forró napsütés, azt kerülni kell –, de az üveges söröket nagyon hamar tönkre tudja tenni az UV-sugárzás, illetve az ebből fakadó hőhatás is.

 

Tömény italok (whisky, pálinka, gin, tequila stb.) tárolása otthon

 

Ha általánosságban kellene beszélnünk, akkor kiemelhetjük, hogy a tömény italok, a párlatok sokkal stabilabb szerkezettel rendelkeznek, mint a sör, a bor vagy a pezsgő, emiatt nehezebb őket helytelenül tárolni, de azért oda kell figyelni néhány apróságra.

 

Itt ragadnánk meg továbbá az alkalmat, hogy kiemeljük: vannak olyan tömény italok, amelyek speciális tárolást igényelnek. Erre a gyártó mindig felhívja a figyelmet már a csomagoláson is. Érdemes figyelembe venni, ha meg akarjuk őrizni a minőségét!

 

Lássuk tehát a tömény italok tárolására vonatkozó főbb szabályokat:

 

  • Hőmérséklet: A tömény italokat, a párlatokat nem kell hűteni, sőt valaminek még árt is, így például a pálinkának sem szerencsés, ha hűtőszekrénybe kerül. A legjobb, ha szobahőmérsékelten, 15-20 Celsius fok között tudjuk tartani őket.
  • Fényvédelem: A közvetlen fény a tömény italok esetében is ronthatja a minőséget, fakíthatja a színt, befolyásolhatja az aromákat, különösen ha a fény még meleggel is társul. Emiatt érdemes elzárva tárolni őket.
  • Fektetve ne tároljunk töményet: Nagyon fontos alapszabály, hogy fektetve soha nem szabad tömény italt tárolni, mert a magas alkoholtartalom károsíthatja a zárást, emiatt az ital levegőt kaphat, szivároghat, veszíthet aromáiból és alkoholtartalmából.
  • Megbontás után: Mivel a tömény italokat gyakran felbontás után is tárolni kell, ezért fontos alapszabály, hogy ezt követően sem kell hűtőben tartani őket, azonban a kupakot mindig megfelelően zárjuk vissza, hogy az alkohol ne párologhasson el.

 

Gyakran ismételt kérdések

 

Hol tároljuk a bort, ha nincs borospincénk?

 

Egy borhűtő ehhez a legjobb választás, de olcsó alternatíva lehet egy hűvös és sötét kamra is.

 

Meddig tárolható otthon a bor?

 

Minőségtől is függ, de általában 2-10 évig biztosan tárolható ideális környezetben, sőt boros pincében évtizedekig.

 

Hűtőben is lehet tárolni a bort?

 

Nem javasolt, csak akkor érdemes hűtőbe tenni, ha már megbontottuk.

 

Meddig áll el a pezsgő?

 

Ha megfelelő körülményeket találtunk neki, bontatlanul akár 5-10 évig is tárolható minőségromlás nélkül. Boros pincében a jó minőségű pezsgő akár évtizedekig is megőrizheti tulajdonságait.

 

Meddig áll el a whisky?

 

Bontatlanul a whisky gyakorlatilag korlátlan ideig tárolható, viszont felbontás után a minősége fokozatosan romlik, így érdemes ilyenkor mielőbb elfogyasztani.

 

Meddig áll el a pálinka?

 

A pálinka nem túl érzékeny a tárolásra, így még felbontás után is évekig megőrzi tulajdonságait egy jól lezárt palackban.

 

Meddig áll el a vodka?

 

Mivel nagyon tömény alkoholos ital, ezért jól zárt palackban szinte korlátlan ideig megőrzi tulajdonságait.

 

Meddig áll el a rum?

 

Bontatlanul a rumot is sokáig, szinte korlátlan ideig lehet tárolni megfelelő körülmények között úgy, hogy nem romlik a minősége, de felbontás után érdemes egy-két hónapon belül elfogyasztani.

 

Meg tud romlani az alkohol?

 

A bor, a sör és a pezsgő megromolhat nem megfelelő tárolás esetén, viszont a tömény alkoholos italok ideális közegben nem, legfeljebb az ízük és az alkoholtartalmuk változik.

 

Mely italokat kell mindig állítva tárolni?

 

A magas alkoholtartalommal rendelkező vagy tömény italokat, de a likőröket és a sört is.

 

Mely italokat kell mindig fektetve tárolni?

 

Azokat a borokat és pezsgőket, amelyek parafadugóval lettek lezárva, mert ellenkező esetben a dugó kiszáradhat, és a palack tartalma megromolhat.