• Széles választék
  • Hetente megújuló akciók
  • Diszdobozos termékek

5 izgalmas pálinkás koktél, amit még sosem próbáltál

A jó magyar pálinka kapcsán sokan elképzelni sem tudják, hogy koktélban vagy más italokkal keverve fogyasszák. Márpedig ez a közkedvelt rövidital egyre népszerűbb ilyen formában, aktuális cikkünkben pedig meg is mutatjuk a pálinkás koktél rejtelmeit.

Merthogy minden röviditalból lehet koktélt készíteni, csak a pálinka kapcsán megszoktuk, hogy inkább tisztán fogyasztjuk, mert így tettek apáink és nagyapáink is. Azon túl, hogy ezt tiszteletben tartjuk, még bátran kísérletezhetünk vele koktélokban.

 

A pálinka különösen izgalmas ebből a szempontból, hiszen nagyon határozott aromavilággal kecsegtet, ugyanakkor kitűnően párosítható más ízvilágokkal, például egyéb alkoholos italokkal, szirupokkal, gyümölcslevekkel, fűszerekkel, de akár még kávéval is többek között.

 

Amennyiben te is szívesen megismernéd a pálinka egy egészen új arcát, tarts velünk ebben a cikkben, mert bemutatunk öt izgalmas pálinkás koktélt, sőt még hasznos tippeket is adunk koktélkészítéshez.

 

Pálinkás jó reggelt! – ami valóban beindítja a napodat

 

Nagyon sokan fogyasztják úgy a reggeli kávéjukat, hogy egy kevéske pálinkát öntenek bele. Ha te is ezek közé tartozol, érdemes egy újabb szintre emelni a dolgot ezzel a nagyszerű koktéllal, ami garantáltan beindítja majd a napodat.

 

Hozzávalók:

 

  • 2 cl szilvapálinka (például Márkházi Prémium Szilva)
  • 1 adag presszókávé
  • 2 kávéskanál méz
  • 0,5 dl tej vagy habtejszín
  • 1 csipetnyi fahéj

 

Elkészítés:

 

A kávés-pálinkás koktél elkészítésének első lépése, hogy a tejet vagy a tejszínt megmelegítjük és felhabosítjuk, majd hozzáadjuk a mézet, de óvatosan belecsorgatva, hogy a hab ne sérüljön.

 

A frissen lefőzött presszókávéhoz aztán hozzáadjuk a 2 cl szilvapálinkát, majd az egészre óvatosan ráeresztjük a habos tejet vagy tejszínt. Ha elkészült, a tetejét megszórjuk egy csipetnyi fahéjjal, de ízlés szerint csokireszeléket is választhatunk hozzá. Vigyázat: azonnal felébreszt!

 

Ír és magyar, két jó barát – amitől eldobod az agyadat

 

Ez a koktél azért különleges és egyben nagyszerű, mert bebizonyítja, hogy a magyar pálinka nagyszerűen párosítható más nemzeti italokkal, így például ír krémlikőrrel – bár ha igazán ütős dolgot akarunk kihozni, akár az ír whiskyt is kipróbálhatjuk helyette.

 

Hozzávalók:

 

 

Elkészítés:

 

Ez az édes és vérvörös finomság tökéletesen egyszerű koktél lehet akár Halloweenre, akár úgy általánosságban, ha valami ízletes párosítást keresünk. Ráadásul még az elkészítése is nagyon könnyű!

 

Csak töltsük ki a pálinkát egy kis shot pohárba, majd óvatosan engedjük rá a Baileyst és végül csepegtessük rá a szirupot. Ennyi az egész!

 

Tuti tipp, kipróbáltuk: bár nem ad olyan tartást az italnak, mint a krémlikőr, de ha likőr helyett ír whiskyt használunk, egy sokkal ütősebb, izgalmasabb, kevésbé harsány ízvilágú koktél születik!

 

Nem esik messze az alma… - vagy mégis?

 

A következő koktél receptben az almapálinkát állítjuk a középpontba, ami nem olyan jellegzetes, mint a barack vagy a szilva, de éppen ez az egyik előnye: sokkal hatékonyabban lehet illeszteni más összetevőkhöz.

 

Hozzávalók:

 

 

Elkészítés:

 

Bár sok összetevő található benne, ez a finom almás koktél azonban nagyon egyszerűen elkészíthető. Nincs más teendőnk, csak egy koktélos pohárba ízlés szerint jeget tenni, majd ráönteni a pálinkát, a citromlevet és hozzáadni a cukrot.

 

A következő lépés, hogy az egészet felöntjük az almalével és a szódával, majd alaposan elkeverjük és egy-két perc múlva, amikor a jég már kifejtette hűsítő hatását, de még nem olvadt el, hátradőlve elfogyasztjuk.

 

Ilyen a körtés virtus – és a magyar long drink

 

A jó körtepálinka önmagában is nagyon finom, de koktélba keverve különösen jó hatást tudunk elérni, különösen akkor, ha egy long drinkben próbálkozunk vele. Érdemes kipróbálni, isteni frissítő és még ütős is!

 

Hozzávalók:

 

  • 3 cl körtepálinka (például Árpád Dupla Ágyas)
  • 10 cl gyömbérsör vagy gyömbéres üdítő
  • ízlés szerint jégkocka
  • egy gerezd lime
  • szóda

 

Elkészítés:

 

Az elkészítés módja meghatározza, hogy klasszikus shot koktél vagy inkább long drink készül az italból. Ennek fényében válasszunk előbbihez kisebb-, utóbbihoz nagyobb poharat.

 

A kezdetek mindkét esetben megegyeznek: tegyünk jégkockát a pohárba, öntsük rá a pálinkát, facsarjunk rá egy kis lime levet, majd töltsük bele a gyömbérsört vagy a gyömbéres üdítőt.

 

Ha így hagyjuk, akkor koktél, de ha szódával felhígítjuk, akkor könnyedén szuper és ízletes long drink készíthető belőle.

 

Ettől aztán megtáltosodsz – a szőlőpálinka és a vermut esete

 

Hogy a pálinka jól kombinálható az ír italokkal, az már fentebb kiderült, ez a koktélrecept azonban bebizonyítja, hogy más finomságokkal, így például vermuttal is tökéletesen megállja a helyét. Különösen egy jó szőlőpálinka!

 

Hozzávalók:

 

 

Elkészítés:

 

Talán az egyik legkönnyebben elkészíthető pálinkás koktél, hiszen ahhoz, hogy élvezhessük a benne rejlő csodálatos hatásokat, nincs más teendőnk, mint összekeverni a kimért hozzávalókat egy shakerben, méghozzá jég társaságában.

 

Ha ezzel megvagyunk, csak lehűtött koktélos pohárba szűrjük, és garantált, hogy az első kóstolás után mindenki megtáltosodik tőle annyira frissítő, üde, gyümölcsös és egyben különleges hatást kelt.

                                

Hasznos tippek pálinkás koktél készítéséhez

 

Bár a fenti receptek tökéletes kiinduló pontot jelenthetnek, azonban a pálinkában rengeteg lehetőség van, érdemes kísérletezni vele. Ha te is kísérletezős kedvedben vagy, adunk néhány hasznos tippet a pálinkás koktélok elkészítéséhez:

 

  • A megfelelő pálinka kiválasztása: Azon kívül, hogy kulcsmomentum, mindig figyeljünk arra, hogy ne használjunk se túl erős, se túl nyers ízű pálinkát, mert mindennek az ízét elnyomhatja a koktélban. A barack, a körte, a szilva és a meggy különösen jó döntés!
  • Figyeljünk az ízek egyensúlyára: A pálinkák zöme általában szárazabb hatású, ezért egy kis édesség vagy egy kis kesernyés háttér jól áll nekik. Emiatt jól társíthatók mézzel, szirupokkal, likőrökkel, de citrusfélékkel is.
  • Bátran kísérletezz szódával: A pálinka nagyon jó alapanyag egy long drinkhez, ezért bátran kísérletezzünk vele szódával, hiszen a buborékos jelleg frissítő hatást ad a végeredménynek, miközben nem nyomja el, sokkal inkább kiemeli a gyümölcsös aromát.
  • Használjunk fűszereket: A klasszikus magyar ízeket nagyon ügyesen előhívhatjuk egy pálinkás koktélból, ha fűszereket, például fahéjat, szegfűszeget vagy rozmaringot használunk, de a mentát is érdemes kipróbálni.
  • Más alkohollal is bátran kombináljuk: A pálinka nagyon jól érzi magát más alkoholos italok társaságában is. Bátran keverjük likőrökkel, de a vermut és a pezsgő is kiváló, sőt határozottan ajánlott kipróbálni a pálinka és az erősebb, füstös whiskyk keverékét.
  • Hidegen a legjobb: Bár tisztán fogyasztva a pálinkát nem ajánlott behűteni, koktélban azonban akkor tudja kiadni a leginkább a benne lakozó aromákat, ha jéggel keverjük vagy hideg pohárba töltjük. Ezt érdemes észben tartani!